Medicína třetího tisíciletí (1)

18.10. 2017 Přírodní medicína

Medicína třetího tisíciletí (1)

Výživa a tělesné cvičení se stane medicínou třetího tisíciletí

 

Záměrné klamání veřejnosti uplynulých 50 – 60 let vyvolávalo nemoci, zatímco se pravdivé informace o výživě záměrně potlačovaly a je tomu tak bohužel dodnes. V Evropě i v Americe. Doktor Michael Colgan z Institutu pro otázky vědecké výživy v San Diegu říká: „Znám lékaře, kteří odmítají přijmout důkazy, že výživa, cvičení a životní styl představují naši hlavní obranu proti chorobám. Mám podezření, že je to proto, že si přejí, aby i každý jiný byl odsouzen k oné zdravotní průměrnosti jakou trpí oni sami.“

 

Jíme správně?

Někteří neinformovaní lékařští poradci dodnes trvají na tvrzení, že vše, co potřebujeme ke svému zdraví, jsou tři pořádná jídla denně sestávající z tzv. Skupiny čtyř živin: z masa, mléčných bílkovin, ovoce a zeleniny a z obilovin. Chcete-li se těšit dobrému zdraví, nevěřte jim ani slovo! Taková „dostatečnost a výživnost“ potravy je velký humbuk. Působením vychytralých komerčních zájmů a jejich povolných dobře placených vědců vznikl za jediným účelem: přinést co  největší finanční zisk. Bez sebemenšího ohledu na lidské zdraví se výše uvedené lživé informace vnucují veřejnosti dodnes. A běda tomu, kdo se ozve a chce říci pravdu. Je hned umlčen a zdiskreditován – to však není nic nového, hlasatelé pravdy to v dějinách měli vždy těžké.

 

Ten obrovský podvod zřejmě vyšel z objevu mechanismů, které vedou lidský organismus k tomu, aby dával přednost tukům a cukrům. Tyto mechanismy se pravděpodobně vyvinuly u našich prapředků, kteří se živili lovem a sběrem plodin. Tak bylo zajištěno, že budou jíst živočišné tuky a sladké části rostlin kdykoli se jim dostanou do ruky, takže budou mít potřebné množství energetických zásob i mikroživin (vitamínů a minerálů) pro častá období nedostatku. Jakmile se podařilo vědecky zjistit toto geneticky zakotvované upřednostňování tuků a cukrů, začali mazaní průmyslníci hledat způsob, jak tuto skutečnost využít k prodeji svých výrobků. A tak vznikla Skupina čtyř živin s masem jako první a nejhlavnější složkou potravy a s mléčnými produkty jako druhou složkou. Průmysl rychle vyvinul způsoby, jak získat tučnější masa a nejtučnější a ještě krémovitější a lahodnější sýry a smetanu atd. atd. S ďábelskou nápaditostí a monumentální neznalostí zákonů výživy pak vynalezl metody, jak extrahovat cukry z jejich přírodních zdrojů a vložit je do prázdných pokrmů, obsahujících jedině nadbytek kalorií (Češi patří ke třetím nejobéznějším na světě). Dodnes máme vrozenou potřebu pojídat sladké – jenomže většina sladkostí, které se nám nabízejí dnes, je z hlediska výživy nejen naprosto bezcenná, ale díky všem chemikáliím a barvivům navíc zdraví nebezpečná. Pokrytecké předstírání nenahraditelné Skupiny čtyř živin a do nebe volající lži o výživové hodnotě naší stravy proměnily většinu z nás na provozovny zpracovávající tuk a cukr, aby namastily kapsu průmyslu.

 

Kdyby zůstalo jen při vytloukání zisků z naší vrozené záliby, nebyl by to ještě tak velký zločin. Ale jsou mnohem horší věci než naše finanční ztráty: Manipulace s naší stravou způsobily obrovské množství chorob a nevýslovného utrpení. Desítky a tisíce čestných, ale méně vzdělaných lékařů, dietetiků, sociálních a zdravotních pracovníků, učitelů a léčitelů byly soustavně dezinformovány a mateny, a tak se jim vnutilo, aby vydávaly potraviny supermarketů a Skupiny čtyř živin za jedině správnou výživu. Přímý následek toho byl a je masivní nárůst srdečních chorob, rakoviny, cukrovky, jaterních a ledvinových chorob, obezity, Alzheimerovy choroby, zánětů kloubů, osteoporózy, alergií a mnohých dalších. O přímé souvislosti mezi současnou vysokou spotřebou masa a mléčných výrobků a příčinou výskytu výše uvedených chorob byly ve světě předloženy nezvratné důkazy. A co se proti tomu děje? Nic!!! Jakmile se v médiích objeví zpráva, že např. maso nebo mléko není zdravé, okamžitě spustí masné, mléčné, cukerné a tukové lobby strašlivý nářek a již druhý den je zpráva nějakým „zaručeným“ odborníkem dementována.

 

Znehodnotili jsme půdu a tím i své potraviny

Další náš velký problém je, že jsme si naprosto zničili veškerou naši úrodnou půdu. Do čtyřicátých let našeho století  vraceli zemědělci významné živiny půdě kompostováním, hnojením a střídáním sadby. Tyto metody úspěšně udržovaly kvalitu půdy od dob samých začátků zemědělství. Ale lidská chtivost, chamtivost a arogance přesvědčila komerční zájemce, že mohou využít lidmi vymyšlenou technologii úspěšněji než přírodní zákony a že mohou dosáhnout vyšších zisků. A tak začalo znehodnocování  potravin.

 

Ke konci 2. světové války chemické koncerny vyrábějící dusičnany a fosforečnany pro válečné účely náhle zůstaly téměř bez odběratelů svých ohromných zásob chemikálií. Musely proto najít pro své výrobky nové trhy. Předchozí pokusy ukázaly, že četné rostliny mohou dobře růst při dodatečném přívodu směsi minerálů, obsahujících tři důležité prvky – dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). Vyzbrojeny těmito vědomostmi začaly válečné chemické koncerny prodávat zemědělcům umělá hnojiva za velmi atraktivní ceny, takže se tradiční metody přirozeného obohacování půdy staly neekonomické. V 60. létech bylo již téměř celé naše zemědělství závislé na produkci umělých hnojiv.

 

Směsi umělých hnojiv dodávají sice tři hlavní potřebné látky, významné pro život rostlin, zemědělci sklízejí krásně vyhlížející a bohatou rostlinnou úrodu, ale vaše tělo není zelenina. Člověk potřebuje víc než dusík, fosfor a draslík. Potřebuje také selen, chrom, vápník, hořčík, železo, měď, jód, molybden, zinek, kobalt, bór a vanad. Umělá hnojiva jsou destruktivní pozůstatek válečných zbraní; neobsahují látky bezpodmínečně nutné pro lidské zdraví, protože nikdy nebyly pro výživu člověka určeny. A každá další úroda, získaná použitím umělých dusičnano-fosforečnanově-draselných hnojiv, dále a dále vyčerpávala půdu a zbavovala ji nutných minerálů, které do ní nikdo nevracel. Proto nyní většina plodin i hospodářského zvířectva pro lidské pokrmy vyrůstá bez životně potřebných látek, což vyvolává nedostatek těchto látek i u každého z nás, protože naše tělo nedovede prvky vyrábět a z potravy je nedostane.

 

„Prázdné potraviny“

Naše znehodnocené potraviny, vyprodukované umělými hnojivy na vyčerpané půdě, se ještě dále ničí metodami masové produkce jako uležením, skladováním, sušením, vařením, zmrazením, bělením, pasterizací, hydrogenací, ultrafiltrací a množstvím dalších postupů moderního zpracování potravin. A o tom, že další ztráty živin nastávají při zpracování potravin, existuje celá řada důkazů. V práci Zpracování potravin očima odborníka-výživáře emeritní profesor biochemie Dr. Robert Hartus dokládá míru destrukce živin v ovoci a zelenině používáním moderních postupů skladování v chladu. Např. skladované grapefruity ztrácejí až 30 % původního obsahu vitamínů B. Mandarínky skladované po 8 týdnů mohou ztratit téměř polovinu obsahu vitamínu C. Chřest skladovaný týden ztrácí až 90 % vitamínu C.

Kdykoli jíme jablko a jeho dužina  během několika málo minut hnědne, je to známka toho, že v jablku při skladování proběhly oxidační pochody, takže ztratilo většinu svých vitamínů. Prof. Darryl Lund z oddělení pro výživu na Wisconsinské Univerzitě ukázal, že bělení, které se běžně používá u zeleniny a ryb, může zničit třetinu až polovinu obsahu thiaminu (vitamínu B1), riboflavinu (vitamínu B2), niacinu, pyridoxinu (vitamínu B6) a vitamínu C. Podobné ztráty vitamínů skupiny B a vitamínu C vznikají při pasterizaci a ultrafiltraci mléka. Dr. Henry Schroeder, přední americká autorita v oblasti potravinářství a obsahu živin v potravinách, ukázal, že zmrazení masa může zničit až 50 % obsahu thiaminu a riboflavinu a 70 % obsahu pantotenové kyseliny. Nakonec pak metody moderního zpracovávání potravin naše potraviny zbaví velké části zbývajících živin. Když konečně dostanete potravinu na stůl, neexistuje již pražádný způsob, jakým byste mohli zjistit výživnou hodnotu kterékoli potraviny, kterou dáte do úst.

 

Těm z vás, kteří po přečtení těchto řádek upadnou do zoufalství s otázkou „Co tedy máme vlastně jíst?“, odpovídáme, že řešení je vždy, ale musí se chtít a něco proto udělat, ze dvou zel se vždy dá zvolit to menší: nekupovat hotová jídla, ale vařit a péci ze základních surovin a pokud možno nenakupovat v supermarketech, ale v bioprodejnách. Je to sice trochu časově náročnější a dražší, ale co je nejdůležitější a při každé příležitosti si to přejeme? Naše zdraví!

Zpracováno pomocí knihy Dr. M. Colgana Nová výživa, California Fitness Bohemia, hk

 

Kam pokračovat ve čtení

Antibiotika z domácí lékárny 

28.03. 2020 Přírodní medicína Uncategorized @cs

Snad žádný lék nebyl v historii alopatické medicíny tak zneužit a nestal se proto tak nebezpečným jako antibiotika. Antibiotika se mají podávat v krajních případech a ne bez rozmyslu při každé chřipce a zvýšené teplotě, jak je to bohužel běžné v našich ordinacích.  Při opakovaném podávání antibiotik se totiž velmi oslabuje imunitní systém a navíc...

ZELENÝ ČAJ A VILCACORA versus chřipka a jiné viry

07.03. 2020 Uncategorized @cs

Nastal čas tzv. předjaří, což je na jedné straně dobře, protože už se těšíme na to hezké – prodlužující se dny, více světla a sluníčka, zpěv ptáků a první kvítka deroucí se nesměle z ještě studené země, ale na druhé straně tuto dobu také často doprovází nepříjemná nachlazení, chřipky apod. Abyste tomu předešli, nebo alespoň...

Zelený čaj

10.01. 2020 Life in Teacup aneb o čajích Tea Geek Blogs

Léčebné účinky zeleného čaje jsou v zemích, kde se čaj pěstuje, sice známé již mnoho  tisíciletí, v naší společnosti se však více o účincích zeleného čaje dozvídáme teprve několik desetiletí. Bylo a je to způsobeno až bezmeznou vírou západní společnosti v účinky chemických léčiv. Až teprve, když vidíme, že léčivé účinky chemických preparátů jsou sporné, mnohdy se silnými...